https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62fb3b5d08313/shutterstock_1674646870_1_20220816_083821.jpgshutterstock_1674646870

Onderhoud

Zomerklus: ventilatie-onderhoud

Een zomerklus waar je misschien niet zo snel aan denkt: ventilatiesystemen en -roosters schoonmaken. Niettemin zijn de zomermaanden de ideale tijd voor dit onderhoud, want in de lente raken roosters en filters vaak vol stuifmeel. Lees hieronder hoe je deze klus aanpakt.

Ventilatieroosters

  Als je een ventilatierooster gaat schoonmaken, dan moet je dat eerst voorzichtig van de muur of het plafond halen. Vervolgens kun je het roosters borstelen of stofzuigen. Met een vochtige doek kan je eventueel resterend vuil weghalen. Als alles weer schoon is, plaats je het rooster weer terug.

  Let op: gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen, want die kunnen in de ventilatieschacht achterblijven. Dat kan ertoe leiden dat chemische lucht je huis in wordt geblazen.

  Ventilatiesysteem

   Ventilatiesystemen hebben roosters en ventielen. Roosters kun je reinigen zoals hierboven wordt beschreven. Met ventielen zit het iets moeilijker. Die zijn meestal op een bepaalde manier ingeregeld. Daarom is het verstandig deze stand met een watervaste stift te markeren als je het ventiel uit de behuizing haalt. Daarna kun je het ventiel schoonmaken met een vochtige doek.

   Als je ook een warmteterugwin-systeem hebt, dan moet je mogelijk de filters vervangen. Wanneer ze zwart zijn, moet je nieuwe erin doen. Als de filters nog grijs zijn, kun je ze stofzuigen en daarna terugplaatsen.

   Benieuwd naar andere zomerklussen?

   Lees hier meer

   Gebruik ook Woonmapp