https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62d519be4b629/shutterstock_2129982032_1_20220718_102846.jpgshutterstock_2129982032

Woning

Wat is een bouwkundig rapport?

Wil jij een sterke onderhandelingspositie bij de aankoop van een nieuw huis? Dan is het aan te raden een bouwkundig rapport te laten opstellen. Benieuwd wat zo’n rapport inhoudt? Lees snel verder!

Wat is een bouwkundig rapport?

Een bouwkundig rapport is het resultaat van een bouwkundige keuring. Bij een dergelijke keuring wordt een inspectie van de woning uitgevoerd. En die is behoorlijk gedetailleerd. Zo wordt onder andere gekeken naar plafonds, afvoeren en kozijnen. Bij ieder onderdeel worden de bevindingen toegelicht en eventuele herstelmaatregelen worden aangedragen. Zo ontstaat een compleet overzicht van de bouwkundige staat van een huis.

Waarom is een bouwkundig rapport belangrijk?

Een bouwkundig rapport kan je onderhandelingspositie tijdens de koop van een huis aanzienlijk versterken. Als je de prijs wat hoog vindt, kun je bijvoorbeeld aanvoeren dat het dak beschadigd is. Zo kun je op een lagere koopprijs aansturen. In sommige gevallen is een bouwkundig rapport overigens verplicht. Dit geldt voor mensen die een hypotheek hebben met nationale hypotheekgarantie (NHG).

Tot slot

Bouwtechnische keuring, bouwkundige keuring, bouwkundig onderzoek, bouwkundig rapport… Er worden nogal wat termen gebruikt rondom dit onderwerp. Gelukkig komen al deze begrippen op hetzelfde neer: een rapport of onderzoek komt altijd voort uit een keuring. Laat je dus niet van de wijs brengen als de termen je om de oren vliegen!

Wil je weten hoe je een bouwkundig rapport kun regelen? 

Lees hier meer

Gebruik ook Woonmapp