https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62cc19c143327/shutterstock_2176367227_1_20220711_143825.jpgshutterstock_2176367227

Woning

Wat is de WOZ-waarde?

De WO-watte? Je hebt vast wel gehoord dat de WOZ-waarde belangrijk is voor je administratie. Maar wat houdt de afkorting nou eigenlijk in? En waar is de WOZ belangrijk voor? Lees het hieronder!

Wat houdt de WOZ-waarde in?

WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet is in 1994 aangenomen om de waardering van alle onroerende zaken in Nederland te regelen. De WOZ-waarde is dus van toepassing op bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden en grond. In de kern is de WOZ-waarde de geschatte waarde van je huis. De gemeenten in Nederland zijn de uitvoerders van de WOZ en zij bepalen zodoende de waarde van woningen binnen hun grenzen.

De WOZ-waarde van jouw huis wordt vastgesteld aan de hand van vier punten: de ligging van je woning, de inhoud van je huis, de oppervlakte van je huis en de verkoopcijfers van woningen in de buurt. Op basis van deze punten ontvangt iedere huizenbezitter een WOZ-beschikking: een schatting van de waarde van je huis van 1 januari van het voorgaande jaar.

Waar dient de WOZ-waarde voor?

Met behulp van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen berekend, onder andere de onroerendezaakbelasting, de inkomstenbelasting en de watersysteemheffing. Voor al deze belastingen wordt dezelfde WOZ-waarde aangehouden. Vanwege deze belastingen is de WOZ-waarde relevant voor huiseigenaren.

Wil je weten hoe je de WOZ-waarde van jouw huis registreert in Woonmapp?

Lees meer

Gebruik ook Woonmapp