https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/6307745caf81a/shutterstock_2040170891_1_20220825_150844.jpgshutterstock_2040170891

Onderhoud

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Moet je zonnepanelen schoonmaken? Het antwoord is ja. Zonnepanelen worden vies van bladeren, stof en vogelpoep en dan kunnen ze minder goed zonlicht opnemen. Maar het is nou ook weer niet zo dat je elke week je dak op moet. Eens in de vijf jaar reinigen is voldoende.

Hoe maak je de panelen dan schoon?

Allereerst: doe het veilig en anders niet. Als je de panelen niet goed kunt bereiken, kan je beter een professional vragen het te doen. Kun je wel veilig je dak op? Dan is stap twee het afschakelen van de stroom, voor de zekerheid.

Het daadwerkelijke schoonmaken doe je met regen- of ontkalkt water en een zachte borstel, doek of spons. Gebruik geen schuurspons of bijtende schoonmaakmiddelen! Die beschadigen het glas. En denk er ook aan dat je niet gaat zitten of staan op de panelen. Dan kunnen ze kapotgaan.

En wanneer moet dat gebeuren?

Je zonnepanelen wekken de meeste stroom op in de maanden april tot en met november. Voor een hoge opbrengst moet je dan scoren met de zon. Het advies is daarom de panelen aan het begin van de lente schoon te maken.

Wil je weten waarop je moet letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Lees hier meer

Gebruik ook Woonmapp