https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62c419322bbf9/shutterstock_1461500204_1_20220705_125754.jpgshutterstock_1461500204

Onderhoud

Ideale zomerklus? Buitenkozijnen verven!

Sommige klussen kun je beter in de winter aanpakken en andere juist in de zomer. De buitenboel verven is zo’n typische zomerklus. Je kunt lekker buiten bezig zijn, de droogtijd is korter en je hebt minder kans op regen en vocht. Hieronder leggen we je uit hoe je in drie stappen het beste resultaat behaalt.

Stap 1: voorbereiden

Als je een goed resultaat wil bereiken, is het belangrijk tijd te steken in een goede voorbereiding. Allereerst is het verstandig het hang-en-sluitwerk te verwijderen, zodat je overal goed bij kunt. Daarna kun je het grove vuil verwijderen en de kozijnen ontvetten met water en ontvetter. Vervolgens kun je losse verf weghalen met een borstel of een verfkrabber. Dan kun je aan de slag met schuurpapier. Als het hout glad is, moet je het nog even afnemen met een vochtige doek. Daarna is het een kwestie van de ramen en vensterbanken afplakken met tape en verven maar!

Stap 2: verfwerk

Breng de eerste laag aan. Als je eerst de hoeken en de randen doet, dan kun je daarna in lange halen lekker doorverven. Na de eerste laag moet je de verf licht opschuren met fijn schuurpapier. Vervolgens moet je het stof verwijderen en kun je door met de tweede laag. Het wordt aangeraden twee of drie lagen verf aan te brengen.

Tip: check je verfwerk tijdens het verven zo nu en dan op zogenaamde ‘druipers’. Dat zijn druppels verf die ontstaan als je te dik verft. Haal de kwast nogmaals over het hout om druipers weg te werken.

Stap 3: Afronden

Haal de afplaktape weg zodra de verf stofdroog is. Laat de tape niet te lang zitten, want als de verf helemaal droog is, kun je met de tape ook de verf meetrekken. Verder kun je eventuele verfresten naar de vuilstort van jouw gemeente brengen als klein chemisch afval. De kwasten kun je schoonmaken of laten indrogen en weggooien bij het restafval.

Ben je klaar met verven en wil je het nummer van jouw kleur nooit meer vergeten voor eventueel toekomstig onderhoud? In dit artikel lees je hoe je verfnummers of -kleuren opslaat in je Woonmapp-account!

Gebruik ook Woonmapp