https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62ab435328d23/shutterstock_1952625016_1_20220616_165059.jpgshutterstock_1952625016

Inboedel

De juiste rookmelder op de juiste plek: hier moet je op letten

Vanaf 1 juli 2022 moet ieder huis in Nederland verplicht uitgerust zijn met rookmelders. Dit betekent dat op iedere verdieping van een woning ten minste één rookmelder moet hangen. Maar aan wat voor eisen moet een goede rookmelder voldoen en waar hang je hem op? Hieronder leggen we je het uit.

Koop een goede rookmelder

Rookmelders heb je in alle soorten en maten. Het is in ieder geval belangrijk dat je rookmelder een zogenaamd CE-label en een EN14604-certificaat heeft. Meestal staat deze informatie op de verpakking of op de achterkant van de rookmelder.

Verder wil je natuurlijk zeker weten dat je rookmelder zijn werk doet. Daarom is het verstandig een melder te kopen die werkt op een batterij met een extra lange levensduur van 5 tot 10 jaar. Dan hoef je niet telkens de batterijen te checken of te vervangen. Tot slot is het raadzaam een rookmelder te kopen met een testknop, zodat je regelmatig kunt controleren of de melder nog werkt.

Waar hang je een rookmelder op?

Rook stijgt op. Daarom is het in ieder geval essentieel dat je jouw rookmelder aan het plafond hangt. Het wordt aangeraden om een rookmelder op te hangen op elke verdieping, in iedere ruimte waar nog een kamer achter zit. In de praktijk kun je een melder dus het beste ophangen in de hal of op de overloop.

Zijn er ook plekken waar je een rookmelder beter niet kunt ophangen? Jazeker! Het is bijvoorbeeld onverstandig een melder op te hangen op een tochtige plek, bij een ventilator of boven de verwarming. Op die plaatsen kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming niet goed gedetecteerd worden. Daarnaast kun je een rookmelder beter niet ophangen in (de buurt van) de keuken of de badkamer. De damp in deze ruimtes kan namelijk leiden tot valse meldingen.

Gebruik ook Woonmapp