
Woning
De drie allerbelangrijkste anti-inbraaktips
Je kunt talloze anti-inbraakmaatregelen nemen: doe alsof je een hond hebt! Ruim de tuin op! Maar welke maatregelen tellen nou echt als het om beveiliging gaat? Hieronder sommen we de allerbelangrijkste anti-inbraaktips voor je op.
1. Verlichting, binnen en buiten
Inbrekers houden niet van licht, zowel binnen als buiten. Voor buiten wordt het daarom aangeraden om lampen te laten branden bij deuropeningen, eventueel aangevuld met een felle lamp die werkt op een bewegingssensor. Voor binnen is het verstandig een lampje te laten branden als je weggaat, maar het is nóg beter om je lampen aan te sluiten op een tijdsschakelaar. Als inbrekers zien dat lampen af en toe aan- en uitgaan, is het natuurlijk geloofwaardiger dat je thuis bent.
2. Plaats waardevolle spullen uit het zicht
Voordat een inbreker besluit jouw huis leeg te roven, kijkt hij waarschijnlijk even door het raam om te checken wat het aanbod is. Als hij dan jouw gloednieuwe laptop op tafel ziet liggen, raakt hij uiteraard extra gemotiveerd om toe te slaan. Leg waardevolle spullen dus altijd uit het zicht! Dit geldt ook voor sleutels, want inbrekers kunnen met de juiste sleutel bijvoorbeeld je auto stelen.
3. Sluiten en sloten
Tot slot moet je de kracht van gesloten ramen en deuren niet onderschatten. Een open raam op een bovenverdieping lijkt voor jou misschien onbereikbaar, maar een inbreker weet hem vast te bereiken. Daarnaast is het raadzaam om gecertificeerd hang-en-sluitwerk te gebruiken. Dat houdt in dat de sloten van je deuren en ramen van een SKG-keurmerk zijn voorzien. Dan weet je zeker dat je sloten tegen de laatste inbraakmethodes bestand zijn!
Wil je het echt goed aanpakken? Probeer dan een Politiekeurmerk Veilig Wonen voor je huis te bemachtigen. Hier lees je hoe je dat doet.