
Bouw
Zonnepanelen: de basics
Het lijkt zo simpel: “Ik ga zonnepanelen kopen.” Maar als je jezelf er even in verdiept, blijkt al snel dat er niet één soort paneel bestaat. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Wij leren je de basics in het zonnedoolhof der panelen.
Materialen
Misschien is het je weleens opgevallen dat sommige zonnepanelen blauw zijn en andere zwart. Dat komt door een verschil in materiaal: polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') panelen. De helderblauwe panelen zijn meestal poly en de zwarte panelen zijn mono.
Volgens Milieu Centraal zijn de opbrengsten van beide soorten panelen ongeveer vergelijkbaar, maar polykristallijne panelen zijn vaak iets goedkoper. Het is daarbij een kwestie van wat je mooier vindt. Monokristallijne panelen hebben meestal een effen zwarte kleur. Polykristallijne panelen hebben daarentegen onregelmatige kristalvlakken die iets meer reflecteren.
Afmetingen
Zonnepanelen kun je meestal kopen in de volgende afmetingen:
- Groot: 195 x 100 centimeter
- Standaard: 165 x 100 centimeter
- Klein: 150 x 100 centimeter
Doorgaans geldt dat hoe groter het paneel is, hoe groter het vermogen is. Dat betekent dat je met grote panelen een hoger rendement behaalt. Vaak is het echter niet mogelijk om je dak met alleen de grootste afmeting vol te leggen, vanwege dakramen of pijpen op het dak. Dan is het dus even puzzelen wat voor jou de ideale afmetingen zijn.
Vermogen en rendement
De meeste zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van 370 Wattpiek (Wp). Wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die een individueel paneel opwekt bij ideale omstandigheden. Hoe meer Wp jouw panelen dus kunnen opwekken, hoe meer rendement je behaalt.
Ook op dit vlak heb je veel keuze: je kunt gaan voor minder panelen die ieder een hoger vermogen hebben, of je kan juist meer panelen leggen die individueel een lager vermogen halen. Afhankelijk van jouw dak en de prijs die je wil betalen, zul je moeten kiezen welk type paneel het beste bij jouw situatie past.
Benieuwd naar andere duurzame aanpassingen aan je huis?