https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/d29vbm1hcHAtbmw%3D/62e25ea9bbe7b/shutterstock_1738766240_1_20220728_120217.jpgshutterstock_1738766240

Bouw

Top 3 meest duurzame aanpassingen aan je huis

Spouwmuur isoleren

Isoleren is sowieso de ultieme duurzame maatregel die je kunt nemen. Alle warmte die je vasthoudt, hoef je namelijk niet extra te verbruiken. Het isoleren van spouwmuren is misschien wel de makkelijkste en goedkoopste aanpassing aan je huis. Bij deze ingreep wordt de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuren van je huis opgevuld met isolatiemateriaal.

Deze aanpassing is zo gemakkelijk, omdat de ingreep volledig buiten je huis uitgevoerd kan worden en er geen onderhoud nodig is. Eigenlijk merk je als enige dat je energieverbruik drastisch daalt. De eenmalige kosten liggen meestal rond de 800 euro.

Dak isoleren

Iets minder makkelijk, maar minstens zo doeltreffend, is het isoleren van je dak. Dit is helaas geen kwestie van even een loze ruimte opvullen. In dit geval zal vaak vanbinnen gewerkt moeten worden, waarbij het stuk- of timmerwerk verwijderd en opnieuw aangebracht moet worden.

Deze ingreep is dus meer werk, maar niettemin zeer raadzaam. De meeste energie verlaat namelijk het huis via het dak. De eenmalige kosten liggen rond de 4.000 euro, maar daarna ga je jaarlijks wel veel kosten besparen.

Zonnepanelen

Na isoleren is het zelf opwekken van energie de beste maatregel om je huis duurzamer te maken. Meestal is het mogelijk om je gehele eigen stroomverbruik met panelen te compenseren. Het is verstandig om je te laten adviseren om te weten te komen welke mogelijkheden jouw dak heeft. Meestal liggen de eenmalige kosten rond de 4.600 euro.

Wil je meer te weten komen over de basics van zonnepanelen?

Lees hier meer

Gebruik ook Woonmapp